OBIECTIVE TURISTICE

Gradina ZmeilorGrădina Zmeilor

Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul și Sfinxul , stâncile sculptate de acțiunea vântului, a ploii și a zăpezii au devenit personaje fantastice în legendele localnicilor.

Situată la aproximativ 10 kilometri de orașul Jibou, în satul Gălgău Almașului, Grădina Zmeilor este una dintre cele mai frumoase și mai interesante rezervații naturale din Transilvania.

Vino să surprinzi farmecul neîntrecut al acestui colț de basm al Sălajului și lasă-te purtat într-un tărâm unde poveștile trecutului prind viață !

DSC_0497Complexul Arheologic Porolissum

Pe vechiul oraș Porolissum, împăratul Traian a construit această fortăreață cu scopul de a bloca trecerea dinspre Munții Carpați spre Dacia Porolissensis. Pentru un roman, Porolissum era sinonim cu capătul lumii, iar aici începea unul dintre cele mai lungi drumuri care duceau la Roma!

Cu sau fără ghid, poți explora vechiul oraș și descoperi sensul ficărui colțișor datorită reconstituirilor și a explicațiilor de pe panourile informative așezate cu grijă lângă fiecare obiectiv. Cu ajutorul acestora poți deveni roman pentru o zi și este uşor să îţi faci o idee despre ce însemna viaţa la capătul lumii romane.

Anual , poți trăi experiența unică, de a retrăi istoria, prin cel mai important festival de reconstituire istorică antică din România, Porolissum Fest!

Serele Gradina BotanicaGrădina Botanică „Vasile Fati” Jibou

 Localnici și turiști din toată lumea se bucură deopotrivă de experiența unei plimbări sau de momentele de reîncărcare cu energie pozitivă trăite în acest cadru verde, inundat de răcoare și liniște.

O zi petrecută în Grădina Botanică „Vasile Fati” echivalează cu o  călătorie în jurul Pământului: descoperiți mii de specii de plante de pe toate meridianele lumii, lăsați-vă cucerit de splendoarea grădinii japoneze, explorați jungla amazoniană și pădurile tropicale, scufundați-vă în adâncul mării și al oceanului, admirați vestigiile vechiului parc din jurul castelului medieval – fostă reședință a Baronului Wesselenyi și deveniți mai bogat în cunoștințe din domeniul botanic.

Indiferent de sezonul în care aveți ocazia de a vizita grădina, nu uitați de parcul Zoo, special amenajat; dacă plantele nu par să observe oamenii, animalele se bucură întotdeauna de vizitatori!

Muzeul Jud. ZalauMuzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Dacă vă surâde ideea de a redescoperi secvențe de istorie, viață cotidiană din vremuri apuse, obiceiuri și tradiții locale, sunteți invitat la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, pentru a face o călătorie în timp.

Pe parcursul călătoriei din Neolitic până în epoca modernă și contemporană, veți fi însoțit de Caracalla, ghidul special al muzeului, proiecția virtuală a împăratului roman Marcus Aurelius Antonius, și, din loc în loc, veți fi întâmpinat de exponate în mărime naturală, unice în lume.

Vizitele într-un muzeu înseamnă mai mult decât observarea exponatelor etalate în vitrine, iar acum aveți oportunitatea de a vă delecta trăind într-o oră momente importante din diferite perioade ale istoriei!

Cetatea Báthory - Șimleu Silvaniei 1Cetatea Báthory

În mijlocul orășelului Șimleu Silvaniei, ascunse printre clădiri, ruinele Cetății Bathory, stau mărturie tăcută a trecerii vremii și a măreției unei familii de care se leagă strâns istoria Transilvaniei și a Europei. Nu departe, pe Măgura Șimleului, ruinele unei alte cetăți mai vechi ne amintesc de importanța amplasării construcțiilor cu rol de apărare în strategiile militare, încă din cele mai vechi timpuri.

Din ansamblul monumental de altă data, atestat pentru prima oară în 1351, se păstrează doar poarta principală, pe latura de vest, zidul de incintă al aceleași laturi, zidul de incintă sudic și estic, care se termină în turnul circular sud-estic, bastionul patrulater și cel circular pe colțul nord-estic al fortificației, precum și fragmente din zidul de incintă nordic.

Cetatea  a fost locul în care s-a născut Ștefan Bathory, principe al Transilvaniei și unul din cei mai importanți regi ai Poloniei, despre care legendele spun că a ucis un balaur nu cu forța brațelor, ci cu cea a minții, drept pentru care pe blazonul familiei stau 3 colți. Misterul despre cum inteligența a înfrânt forța brută se dezleagă încet, doar pentru cei ce poposesc aici.

Izvoarele BarcăuluiRezervația Izvoarele Barcăului din Tusa

Într-un loc ce pare ascuns de ochii străinilor, numit Izbucul Mare, Barcăul țâșnește din piatră seacă, iar apele proaspăt ieșite la suprafață și despărțite în sute de șuvoaie formează o cascadă deosebit de frumoasă, alături de alte cascade, mai mici.

Astfel, ia naștere una dintre cele mai cunoscute zone eco-turistice din județul Sălaj, Rezervația naturală Izvoarele Barcăului din Tusa, selectată ca sit de interes comunitar în cadrul reţelei ecologice europene „Natura 2000“. O veți descoperi dacă ajungeți în „Țara Silvaniei”, în locul unde se unesc versanții împăduriți ai Munților Plopiș din județele Sălaj, Bihor și Cluj – o spectaculoasă zonă de belvedere, care oferă o panoramă a văilor întinse din împrejurimi.

În acest cadru natural, în orice anotimp al anului, privirea vă este captivată de un peisaj impresionant prin culoare și splendoare.

Dacă iubiți natura și vremea este favorabilă, un  picnic sau o drumeție în împrejurimi va fi o adevărată încântare pentru dumneavoastră!

VD-Casa Birăiții PanoramăMuzeul de Artă Populară „Ligia Bodea” din Iaz

De vreți să descoperiți o parte a spațiului rural sălăjean, în care valorile satului sunt păstrate aproape de forma lor autentică, vă propunem o vizită la Casa fetei din Iaz.

Dragostea pentru bunica sa și dorința de a îngriji lucrurile moștenite de la dânsa au determinat-o pe Ligia Bodea să colecționeze obiecte vechi, cu însemnătate deosebită; în acest fel a transformat casa veche într-o adevărată oază de folclor.

Veți fi surprins în mod plăcut de colecția prețioasă și diversificată pe care tânăra a reușit să o realizeze, iar dacă ajungeți la muzeu când acolo se desfășoară un eveniment cum ar fi expoziția de fotografii, șezătoare sau tabără de pictură, vizita va fi o adevărată încântare!

muzeu-holocaust-simleuMuzeul Holocaustului

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord este o lecţie dură de istorie pe care o învăţați în câteva minute. Biserica evreiască din oraş găzduieşte acum un muzeu unicat în nordul Transilvaniei!

În vechiul templu, se află fotografii, hărţi, mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului, documente vechi, dar şi obiecte de cult specifice unei sinagogi. Oriunde întorci privirea, vezi marşuri ale morţii şi lagăre de concentrare.

„Holocaustul” este poate cea mai importantă lecţie de etică, ştiinţă politică sau filosofie umanistă care ar trebui predată în şcoli şi universităţi, iar acum acest muzeu al ororii a devenit practic un brand turistic pentru Şimleu Silvaniei!

53413291Mănăstirea Strâmba

În poiana de la marginea satului Păduriș, mănăstirea Strâmba, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este astăzi un loc de „îndreptare” a sufletelor, căutat de un număr din ce în ce mai mare de credincioși .

Legenda spune că mănăstirea Strâmba a fost întemeiată din darul primit de către călugării pustnici de la o femeie pentru binele pe care aceștia i l-au dobândit prin ruga lor. După porecla femeii, sfântul locaș s-a numit „Strâmba”, denumire păstrată de-a lungul anilor ca și amintire a călugărilor intrați în legendă.

Un punct de reper pentru cei care vin la mănăstire îl constituie icoana „Maica Domnului cu pruncul-dulcele sărut”. Potrivit tradiției, această icoană face parte din seria de icoane pictate în secolul al XVIII-lea de preotul Luca din Iclod.

Nu doar icoana făcătoare de minuni, ci și liniștea și binecuvântarea specifice locurilor unde este prezent Dumnezeu atrag din ce în ce mai mulți credincioși la Strâmba!

Picture-529-680x365Băile termale Boghiș

Dacă doriți să vă bucurați de calitățile apei termale și de valențele gastronomiei sălăjene, să vă relaxați și să vă distrați în același timp, nu mai sunteți condiționați de capriciile vremii.

Indiferent dacă este vară sau iarnă, Stațiunea balneară Băile Boghiș este cadrul perfect pentru a beneficia de proprietățile curative ale apei termale. Astfel, lipsit de disconfortul unui drum lung în afara graniței, veți petrece timp de calitate într-o bază complexă de agrement și tratament, adecvată tuturor categoriilor de vârstă și veți descoperi preparate culinare specifice bucătăriei locale, devenind oaspeții pensiunilor turistice din împrejurimi.