”Comunitatea de peste 700 de slovaci care trăieşte la Făgetu face din această localitate o adevărată “insulă” a acestei etnii în judeţul Sălaj. Ajunşi aici în urmă cu mai bine de două secole, ca tăietori de lemne împroprietăriţi ulterior cu terenuri pentru munca prestată, slovacii de astăzi lucrează prea puţin în domeniul exploatării lemnului, ocupaţiile de bază fiind agricultura şi creşterea animalelor.
Iernile grele şi terenul puţin fertil au făcut din cartofi un aliment de bază, localnicii construind gropi unde îi depozitează pe timpul sezonului rece. Din cartofi, slovacii prepară o gamă variată de mâncăruri, de la sarmale până la plăcintele numite în slovacă “polisneac”, printre băuturile tradiţionale la loc de frunte fiind pălinca de cireşe amare sălbatice sau cea de secară.” (Sebastian Olaru)
Am fost din nou, zilele trecute, la Făgetu. Mă întorc întotdeauna cu mare bucurie printre prietenii slovaci.
De data asta am vorbit cu Ana Valicec și cu fiica ei, Denisa Ioana Valicec.
Și nu m-am întors de la Făgetu cu mâna goală! Ana mi-a povestit cum face ea sarmalele cu cartofi, afumătură și varză acră. Kapusta s rajbaninu!
Întors acasă am reconstituit rețeta.
Cum mi-a spus Ana, am folosit patru-cinci cartofi, o ceapă mare, eu am avut ceapă roșie, o căpățână de varză murată, afumătură (kaizer, costiță, cârnați), cimbru, mărar, cimbrișor.
Am tăiat ceapa mărunt și am călit-o într-o lingură de untură. Am adăugat ”o mână” de orez și l-am amestecat cu ceapa călită. Am lăsat să se răcească.
Cartofii curățați și spălați i-am dat pe răzătoarea mică, ”exact ca la polișneac”, mi-a spus Ana. Am stors bine cartofii rași și i-am amestecat cu ceapa și orezul. Am adăugat sare și piper. Asta este compoziția cu care se umple varza.
În fiecare sarma se mai pune, în mijlocul umpluturii, o bucățică de carne sau slănină afumată și o bucățică de cârnaț afumat. Se împachetează sarmale mai mari, sănătoase, ”nu ca la nuntă”, după cum zice Ana.
Am pregătit oala: puțin ulei la fundul oalei, crenguțe de cimbru și mărar. Eu am pus și crenguțe de cimbrișor culese chiar din grădina Anei Valicec.
Am pus peste crenguțe varză tăiată și felii de afumătură.
Sarmalele le-am așezat peste carne, am pus un pahar de suc de roșii, apă caldă și am acoperit cu frunze de varză și o farfurie întoarsă.
Am fiert sarmalele încet, cum a zis Ana, vreo două ore au fiert.
Sunt sarmale deosebite, foarte gustoase, cum probabil nu ați mai mâncat.
Am întrebat-o pe Ana dacă se pune smântână peste sarmale, la servit. Mi-a spus că nu se pune. Smântâna se folosește doar la sarmalele cu carne!
În curând o să încerc și o altă rețetă aflată tot de la familia Valicec, caltaboș slovac cu …cartofi și sânge. Se face la tăiatul porcului.
Încercați să faceți kapusta s rajbaninu!
Doamne ajută! Pan boh pomahaj!

Află mai multe…