”Barcăul țâșnește din piatră seacă…”

Am citit undeva o scurtă descriere, iar aceste cuvine mi-au rămas în minte. 

Izvoarele Barcăului este una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din zona noastră, poate chiar din țară. Rezervația peisagistică Tusa-Barcău, din Țara Silvaniei, este situată în partea de sud-vest a județului Sălaj, la granița cu județele Cluj și Bihor. Din punct de vedere administrativ, aceasta aparține comunei Sâg. 

Zona este cunoscută atât pentru peisajele frumoase, cât şi pentru păstrăvii care înoată în libertate prin văile din rezervație. Pentru cei care nu se prea pricep la pescuit, în apropiere este şi o păstrăvărie.

Cascada de la Izvoarele Barcăului este neobișnuită și atât de frumoasă încât merită de una singură o excursie de o zi.  Din șosea, pe partea dreaptă, valea verde te poartă tot înainte, pe o potecă bătută dinadins. Traseul nu cere decât un minimum de efort și cam 15 minute de mers la pas agale. Un deal acoperit cu ferigi, cu pădurea de foioase în planul îndepărtat și cu câțiva carpeni întortochiați vă vor încânta privirea. Puțin mai jos, într-un luminiș veți auzi clar o zarvă veselă a izvorului, țâșnind din piatră seacă și ”despletindu-se” apoi în șuvițe răsfirate în mai multe direcții, care se vor împleti din nou, câțiva metri mai încolo. Apa limpede, foarte curată, și rece va astâmpăra setea celor care vor ajunge la baza stâncii de sub care iese la lumină șuvoiul de apă și începe să sară spre un dâmb, de acolo se ascunde și reapare, ca și un copil zglobiu într-o joacă nesfârșită…