În Săptămâna Mare se face curăţenie generală în gospodării. Curţile sunt măturate, șurile sunt și ele aranjate, gardurile sunt reparate, şanţurile sunt curăţate de nămol şi adâncite. Casele trebuie să strălucească de curăţenie.
Joia Mare este ziua în care, de regulă, se prepară cele mai importante coptături pascale: pâine, cozonacii cu nucă, brânză sau uneori și cu mac. Brânzoicile sunt nelipsite din coptăturile care se fac înaintea unor sărbători.

În zona noastră, de fiecare dată când se coace în cuptor, înainte de a băga pâine, se verifică căldura din cuptor cu o pană, iar mai înainte de a trage jarul de pe vatră se fac câteva  ”lângalauă” care au și rolul de a fi o verificare a cuptorului. Recunosc că sunt și foarte gustoase cu orice combinație.

După ce se trage jarul de pe vatră, prima dată se bagă pâinea în cuptor, se închide ușa cuptorului  trei-patru minute ca pâinea să prindă ”față”.

Cozonacul și brânzoicile se bagă în cuptor la 15 minute după pâine.

Vă dorim Sărbători Fericite!   

Echipa ADI Sălaj Plus