Sălajul reprezintă România cu “Daruri de acasă”

admin EVENIMENTE , ,

Târgul de Crăciun, Anderlecht, Bruxelles, Belgia, 16-18 decembrie 2016

             Micii producători și meșteșugari din Sălaj, sub îndrumarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, au participat la Târgul de Crăciun organizat de către primăria comunei Anderlecht în perioada 16- 18 decembrie, în Place de la Vaillance, centrul istoric al comunei.

Am dus cu noi daruri frumoase, făcute cu iscusință și un strop de suflet, de mici producători și meșteșugari locali, de acasă, din Țara Silvaniei.

Din delegație au făcut parte:

Sălaj Shop- împletituri din nuiele și paie, cioplituri în lemn, cărți poștale și hărți turistice

Colțul Românesc- zestre contemporană românească- perne decorative, șorțuri de bucătărie,  insigne cu motive tradiționale, trăistuțe etc.

Sănătate Dulce- prune uscate cu nucă, miere din Transilvania și mixuri inovatoare de miere cu polen și propolis, scorțișoară, ghimbir, nucă și propolis, prune uscate;

Siciliana- produse tradiționale din carne (afumături: șuncă, cârnat, slănină, mușchi file)

DoraCakes- produse de patiserie și cofetărie (biscuiți și turtă dulce)

Rotin Bădăcin – pălincă și țuică de fructe

Coșul cu lavandă- produse cu lavandă

Ioan Mangău- meșter cioplitor în lemn (miniaturi în sticlă)

Csibi Csaba- ceramică de Zalău

Ferma Cățean- brânză frământată, mix din lapte de oaie și vacă, în burduf, cașcaval și cașcaval afumat

Spiritul sărbătorilor de acasă a fost întreținut prin atmosfera creată de către muzicanții ce au strunit cu dibăcie braciul, contrabasul și vioara, ca în vremurile de altădată, de la Centrul de Cultura și Artă al Județului Sălaj, iar bucatele savuroase, din ingrediente locale au fost pregătite după rețete ca la mama- bună acasă, de către Mircea Groza.

Am avut ocazia să cunoaștem români stabiliți în zona Bruxelles care s-au bucurat să descopere un colț din România autentică, departe de casă, și să ne bucurăm de aprecierea belgienilor care au fost cuceriți de produsele, bucatele, muzica si veselia sălăjeană.

Târgul a reprezentat o oportunitate foarte bună de a promova la nivel internațional nu doar produsele autentice românești, făcute cu grijă și respect față de tradiții și natură, ci și locurile și oamenii din Țara Silvaniei, care împreună, crează un cadru propice pentru dezvoltarea turistică a județului Sălaj.

Un astfel de eveniment, de ”ieșire în lume” a producătorilor şi meşteşugarilor noştri, este mai mult decât necesar pentru promovarea judeţului, din toate punctele de vedere. Turismul trebuie privit ca un concept amplu, care integrează mai multe elemente, de la ceea ce vizitezi, la unde stai, cu cine te întâlneşti, ce mănânci şi cu ce suveniruri te întorci acasă. Așadar, trebuie să vorbim despre locuri interesante şi obiective turistice, dar şi despre producători, unităţi de cazare ce păstrează linia tradiţională şi despre gastronomie locală – reţete vechi şi ingrediente locale, din gospodăriile oamenilor.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sălaj Plus” derulează activități și implementează proiecte pentru dezvoltarea socială, economică și culturală a județului Sălaj, precum și promovarea din punct de vedere turistic a acestuia. “Sălaj Plus” a fost constituită prin asocierea județului Sălaj, prin Consiliul Județean, cu comunele Crasna, Mirșid, Bălan, Plopiș și Bocșa. 

You May Also Like..

Festivalul Cireșelor 2018

Ne luăm bicicletele și pedalăm prin Plopiș? Dacă nu aveți bicicletă, nu-i bai, facem rost! Apoi, de vreți, puteți să […]

RO-CRES (Romanian Climate Change Research Expedition Siberia)

RO-CRES (Romanian Climate Change Research Expedition Siberia) Clima planetei noastre s-a schimbat de-a lungul istoriei. Doar în ultimii 650.000 de […]

”Sălaj: frumusețe, tradiție, poveste”

 TABĂRA DE FOTOGRAFIE ”Sălaj: frumusețe, tradiție, poveste”  ediția II 11 mai – 17 mai 2018  Asociaţia de Dezvoltare  Intercomunitară Sălaj […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.