Coltul Romanesc siglaColțul Românesc lansează un concurs de creație și inovație, ce urmărește realizarea unor grafici care să pună în evidență personajele și locurile de poveste ale Sălajului.  Graficile câștigătoare vor pleca în întreaga lume prin intermediul proiectului Colțul Românesc – SUVENIR de Sălaj. Concursul se adresează oamenilor creativi de orice vârstă (de la 1 la 99 de ani:) Un autor poate intra în concurs de oriunde din lume,  cu oricâte lucrări dorește.

Cerințe tehnice:  Grafici originale.  Desene colorate în maxim 3 culori plus negru, conturate bine (cu tuș negru sau marker). Culori opace, nenuanțate. Format A4. Lucrările sa fie tratate decorativ, plat și uniform.

Tehnica de realizare: tempera, acrilic, marker permanent, grafica digitala

Surse de documentare sugerate (orice alte propuneri care să respecte tema sunt binevenite și bine punctate) personajele specifice Grădinii Zmeilor (zmei , fete, călugări, urieși, etc) Bisericile de lemn din Sălaj,  Porta Praetoria de la Porolissum, Centurion (căpitan de oști roman), soldați romani sau daci din perioada în care Dacia era provincie Romana, pasărea de pe ceramica de Zalău, gândacul de Zalău, elemente din tezaurul dacic, motive legate de pălinca de Zalău (prune), dacii liberi care creșteau albine,  flori autohtone din Grădina Botanică Jibou, etc.

Termen de predare: miercuri 1 iunie 2016

Modalitate de predare: email (pentru lucrările în format digital) info@coltulromanesc.ro și în plic (lucrările pe hârtie) la A.D.I. Sălaj Plus, Piața 1 Decembrie 1918 nr. 11, camera 14 (clădirea fostului comandament militar) în intervalul orar 8.00-16.00.  Lucrările vor avea pe spate titlu și numele autorului.  În plic și pe email se va regăsi , de asemenea, o declarație care va cuprinde următoarele: angajamentul ca grafica este originală/ necopiată, cedarea dreptului de autor în vederea folosirii acesteia în proiectul SUVENIR de Sălaj, o scurtă biografie / CV a autorului.

Premii: Premiul  juriului:  500 de lei / Premiul publicului (se acorda în urma unui vot online): premiu surpriza / alte 3 premii speciale

Juriul: Szabo Attila – șef secție artă la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău , Malina Mureșan – șef de catedră Arte Plastice  Liceul de Artă Ioan Sima Zalău, Raluca Cirt – artist local și profesor de desen, Laura Chirilă – manager A.D.I. Sălaj Plus, Oana Strâmbu- Tegzeș – ESTUDIO Atelier de Studii

Jurizarea și premierea vor avea loc în cadrul expoziției publice ce va avea loc la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, marți 7 iunie 2016.

Colțul Românesc – SUVENIR de Sălaj este un proiect al Fundației AGAPIS, finanțat de Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj.

Parteneri:  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus,  Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul de Pânze și Povești, coltulromanesc.ro,  Mândra Chic – atelier șezătoare.

 

Salaj velo tur 2016 -2

Sălaj Velo Tur

Consiliul Județean Sălaj, în parteneriat cu ADI Sălaj Plus şi AS Instinct Team, organizează sâmbătă, 14 mai, competiția de ciclism de șosea „Sălaj Velo Tur”.

Competiția își propune promovarea județului Sălaj prin prezentarea infrastructurii rutiere reabilitate; promovarea unui stil de viață sănătos, prin mișcare și utilizarea mult mai frecventă a mijloacelor de deplasare alternative şi ecologice, așa cum este bicicleta; conștientizarea participanților la trafic cu privire la un fenomen în dezvoltare – ciclismul de șosea.

„Sălaj Velo Tur” este tur de ciclism pe șosea organizat pe parcursul unei singure zile, de nivel sportiv mediu-avansat, atât pentru sportivi legitimați cât și pentru amatori cu pregătire fizică adecvată, masculin și feminin, pe grupe de vârstă variate.

Traseul presupune un traseu cu startul fals în fata Clădirii CJSJ, ieșire către Aghireș, start efectiv la ieșirea din localitate, intrare în DJ 191C pană la Crasna, în centru localității trecere pe DJ 108G, urcare pe DN1H apoi parcurgere traseu până la Hereclean, tranzit Zalău cu ieșire la Crișeni, intrare în DJ 108D până la Bulgari, trecere pe drum comunal către Someș-Odorhei de unde traseul are două variante:

1. Elite Amatori Masculin către Benesat, intrare pe DJ 196 către Cehu-Silvaniei, tranzit cu revenire pe DJ 108D până la Bulgari, reluare traseu către Someș-Odorhei și îndreptare pe DJ 108A finish în Jibou;
2. Feminin și Juniori îndreptare către finish spre Jibou.

Dacă vremea va fi nefavorabilă, toți concurenții vor merge pe traseul 2.

Pentru prima variantă traseul are o lungime de 120 de kilometri, iar pentru cea de-a doua de 80 de kilometri. Finalul curselor, pentru ambele variante, va fi la Grădina Botanică din Jibou.

„Sălaj Velo Tur” se dorește a fi un un eveniment sportiv de avengură, care să atragă participanți și spectatori din județ, din țară și chiar din străinătate. Câștigătorii vor fi recompensați cu premii în bani, diplome și medalii. Fiind un eveniment sportiv de promovare finanțată de Consiliul Județean Sălaj, nu se vor percepe taxe de înscriere.

Invitatul special al evenimentului este Alexandru Ciocan, o adevărată legendă a ciclismului românesc, multiplu campion național, cu numeroase participări la competiții internaționale importante.

Înscrierea la competiție se face on-line, începând cu 27 aprilie, pe site-ul www.cjsj.ro, secțiunea Sălaj Velo Tur, până cel târziu în data de 12 mai, orele 24.00.


SĂLAJUL IN0002TERACTIVSalajul Interaciv sigla

– Descoperim noi povești –

Această etapă a concursului se va desfășura în intervalul de timp 14 martie – 24 iunie 2016.
În perioada 14 martie – 15 aprilie 2016 , elevii din unitățile de învățământ gimnazial și liceal menționate, care doresc să prezinte într-un mod inedit și atractiv patrimoniul județului Sălaj (obiective, legende, rețete, oameni importanți pentru comunitatea locală din care fac parte, tradiții și obiceiuri locale) se pot înscrie la concursul Sălajul Interactiv, în cadrul unor sesiuni de informare organizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus.
În intervalul 14 martie 2016 – 19 mai 2016, elevii, sub îndrumarea unui profesor coordonator, vor realiza fotografii, eseuri, desene sau vor relata povești și legende scrise despre subiectul ales, ținând cont de următoarele aspecte (reguli):
1. Tema aleasă pentru prezentare trebuie să fie situată în zona lor de proveniență sau într-un areal situat la maxim 15 km distanță;
2. În cazul în care elevii aleg ca modalitate de exprimare eseul, acesta poate să nu includă și fotografii, dar dacă elevii doresc să prezinte tema aleasă prin fotografie sau desen, acestea trebuie să fie însoțite de descriere și motivare;
3. Pentru realizarea lucrărilor, elevii au la dispoziție un interval de 3 săptămâni de la data prezentării și demarării concursului în unitatea de învățământ de care aparțin;
4. Contribuțiile elevilor vor fi evaluate la nivelul unității de învățământ, de către o comisie alcătuită din profesorul coordonator și 2 sau 3 colegi ai săi, plus posibile evaluări ale colegilor concurentului.

La termenul stabilit pentru fiecare unitate de învățământ în sesiunea de informare și înscriere, 2 zile după data stabilită pentru finalizarea lucrărilor, acestea vor fi preluate de către aparatul tehnic al A.D.I. Sălaj Plus și depuse la sediul Asociației în vederea jurizării finale.
În acest interval, elevii au posibilitatea de a-și promova lucrările prin intermediul rețelelor de socializare, numărul de aprecieri obținut fiind un aspect care poate influența jurizarea în favoarea lor.
Astfel, în perioada 12 aprilie – 19 mai 2016 se va desfășura evaluarea lucrărilor realizate de elevi, iar în perioada 14 aprilie – 23 mai vor fi stabiliți câte 3 câștigători pentru fiecare unitate de învățământ.
Între 24 mai și 30 mai 2016, lucrările primilor clasați la nivel de unitate de învățământ vor fi jurizate de o comisie de evaluare alcătuită din reprezentanți ai Tenaris Silcotub, Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și A.D.I. Sălaj Plus pentru stabilirea clasamentului final, cu desemnarea celor 3 mari câștigători.
Fiecarea membru al comisiei de evaluare va acorda lucrării un punctaj pe o scară de la 1 la 100, în funcție de următoarele criterii: relevanța informației, inovare, originalitate, acuratețea exprimării (prezentării), complexitate.

Rezultatul final este calculat ca medie aritmetică a punctajelor acordate de fiecare membrul al comisiei de evaluare.
Premierea celor 3 mari câștigători va avea loc în 23 sau 24 iunie 2016, în cadrul festivităților de încheiere a anului școlar 2015 – 2016 sau în cadrul unei festivități speciale, așa cum vor alege profesorii coordonatori.
Premiile vor fi acordate conform clasamentului final la nivelul fiecărei unitate de învățământ, astfel:

Locul I: 1 Atlas / Enciclopedie pentru elevi
Locul II: 1 Glob pământesc
Locul III: 1 Joc de societate Activity/Catan

Primele trei dintre lucrări evaluate, care obțin cel mai mare punctaj, vor desemna câștigătorii finali ai concursului. Premiile acordate sunt:

Locul I: 1 Tabletă
Locul II: 1 Smartphone
Locul III: 1 Aparat foto

Unitățile de învățământ implicate în proiect:

Colegiul Național „Silvania” Zalău
Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău
Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Zalău
Colegiul Tehnic „A.P.I.”
Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău
Liceul Tehnologic „Cserey Goga” Crasna
Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău
Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou
Școala Gimnazială Nr. 1 – Buciumi
Școala Gimnazială Nr. 1 Bălan
Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu”, Șimleu Silvaniei
Școala Generală „Silvania”, Șimleu Silvaniei
Școala Generală Plopiș
Școala Gimnazială Valcău de Jos
Școala Gimnazială Pericei

Școala Gimnazială Vârșolț

Biblioteca comunală Mirșid

Proiect realizat cu sprijinul t_T_SB_4

facebook-logo

DESCARCĂ DE AICI REGULAMENTUL!

DESCARCĂ AICI CALENDARUL PROIECTULUI!


 Călăuze sălăjene

Foto slide 3Consolidarea şi sublinie rea legăturii dintre oameni, locuri şi produse sau servicii stă la baza unei dezvoltări rurale durabile. Serviciile de calitate care se identifică cu anumite teritorii vor deveni mai apoi cartea de vizită a zonei şi construiesc în timp o reputaţie internaţională. Mai mult, turismul sustenabil contribuie la păstrarea biodiversităţii, conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea socio-culturală şi economică şi reducerea gradului de sărăcie în zonele rurale. Identitatea produselor locale reprezintă, de fapt, o îmbinare unică a resurselor naturale, culturale (tradiţii, cunoştinţe şi abilităţi specifice transmise de-a lungul generaţiilor) și umane care trebuie promovată și valorificată.

A.D.I. Sălaj Plus a făcut primii pași spre crearea unei rețele de mici producători și furnizori de servicii turistice pentru promovarea eficientă a județului Sălaj prin metode inovatoare, pentru o dezvoltare locală durabilă şi care să genereze venituri suplimentare localnicilor.

Vă rugăm să ne sprijiniți demersul prin acordarea uni vot!

Tara-lui-Andrei


                                                                                                                                Portrete Serbastian OSĂLAJ – Portrete

Un proiect prin care ne dorim să promovăm reprezentanți de vază ai culturii sălăjene.

Pozele și poveștile au fost adunate de către jurnalistul Sebastian Olaru.

 

 


RECLAMĂ Expocasa 2015

A.D.I. Sălaj Plus partener Expo Casa 2015

Și în acest an A.D.I. Sălaj Plus a fost prezentă în pavilionul din spatele Primăriei Zalău cu un stand de prezentare și vânzare!

Aflată la a XXII – a ediție, este deja o manifestare tradițională în seria manifestărilor de acest gen din țară.

În acest an peste 20

de firme expozante vor oferi vizitatorilor o gamă lar

gă de produse și servicii din următoarele domenii: mobilă, amenajări interioare, financiar, bunuri pentru uz gospodăresc, echipamente sportive, bunuri de larg consum, oferte educaționale, agenții de publicitate, asociații de dezvoltare.

Expozițiile organizate de Camera de Comerț și Industrie  Sălaj se disting între alte manifestări organizate în județul nostru, deoarece, pe lângă posibilitățile de intermediere a relațiilor de afaceri între vizitatori și participanții specialiști pe care le oferă, Expo Casa aduce în plus posibilitatea de a confrunta oferta dumneavoastră de bunuri de consum cu cererea reprezentată de consumatorul final.


TensisiA.D.I. Sălaj Plus – Partener la Ziua Sportului Tenaris 2015!

Zalău, 23 mai 2015 – Peste 1.500 de persoane au participat la cea de-a V-a ediție a evenimentului Ziua Sportului, organizat de TenarisSilcotub la Zalău, sâmbătă, 23 mai 2015. 

Piața 1 Decembrie 1918 a devenit neîncăpătoare, odată cu alinierea la startul crosurilor de 10KM și de 3KM. Totodată, plini de energie, oameni de toate vârstele au făcut mișcare în cadrul jocurilor de volei, badminton, fotbal, baschet. Cei mici au participat la ateliere de desen, au jucat golf, freesbee și au făcut întreceri cu trotinete.

“In 2011 ne-am propus sa aducem in comunitatea din Zalau un eveniment de masa dedicat sportului. Cinci ani mai tarziu, Ziua Sportului a devenit un punct de reper pe harta crosurilor din regiune si atrage  o participare tot mai larga. Aceasta este cea mare bucurie a noastră,” a declarat Michele Della Briotta, Area Manager Tenaris pentru Europa de Est.   

Astfel, peste 140 de alergători au luat startul crosului de 10KM, la ora 10:00, apoi, la ora 12:00, peste 1.400 de alergători au acceptat provocarea la mișcare în cadrul crosului de 3KM.

Câștigătorii au fost așteptați la linia de finish cu premii. Pentru cursa de 10KM s-au oferit: locul I – 500 lei, locul II – 400 lei, locul III – 300 lei. De asemenea, pentru cursa de 3KM au fost acordate premii care îndeamnă la mișcare: locul I – rucsac drumeție, locul II – sac de dormit pentru 2 persoane, locul III – accesorii sportive de protecție.

Geanina Corondan, MC-ul evenimentului, i-a încurajat pe participanți pe parcursul întregii zile. În cadrul festivității de premiere a celor două crosuri, desfășurată în Piața 1 Decembrie 1918, câștigătorii au fost felicitați de către reprezentanți ai TenarisSilcotub și de autoritățile locale.

Peste 1.500 de persoane s-au înscris la tombola Ziua Sportului, în cadrul căreia au putut câștiga, prin tragere la sorți, un cort de drumeție, un rucsac pentru drumeție, un sac de dormit pentru două persoane.

Cu ocazia evenimentului au fost premiate, cu articole sportive, toate unitățile de învățământ înscrise în programul de antrenament Școala mea face sport. De asemenea, a fost recompensată, cu un fileu de volei, școala cu cea mai bună participare în cadrul programului, iar prin tragere la sorți, cu un cort de patru persoane, elevii și profesorii înscriși.

Ediția Zalău a evenimentului Ziua Sportului TenarisSilcotub a fost organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău, Consiliul Judeţean Sălaj, Inspectoratul Școlar al Județului Sălaj, Sălaj Plus, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sălaj, Federația Română de Atletism, Biroul Rutier Zalău.

Despre eveniment

Ziua Sportului este un proiect inițiat de TenarisSilcotub din dorința de a îmbunătăți viața comunităților în care își desfășoară activitatea, asumându-și astfel rolul de intermediar între membrii comunității, de la mic la mare, și sport, cu ale sale recunoscute beneficii pentru sănătate.


Ghid cu oameni

Proiectul Ghidul pacientului spre sănătate

ca iniţiativă a Consiliului judeţean – a fost dezvoltat pe parcursul anului 2014 în parteneriat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj, Direcţia Judeţeană de Sănătate publică Sălaj, Fundaţia Acasă şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău. Proiectul s-a bucurat de sprijinul financiar al companiei TenarisSilcotub şi de cel tehnic, în realizarea sa, al A.D.I. Sălaj Plus. Acesta a fost prezentat reprezentanţilor cabinetelor medicilor de familie, a medicilor stomatologi, a farmaciilor, şcolilor şi liceelor din oraşul Zalău, şcolilor postliceale de profil precum şi a altor reprezentanţi ai domeniului sănătăţii la nivel local şi judeţean, joi, 4 septembrie a.c. (sala Porolissum, Consiliul judeţean).

Broşura informativă Ghidul pacientului spre sănătate are ca si obiectiv pe de o parte, ameliorarea relaţiilor de interacţiune a pacienţilor şi a confortului în  raportul lor cu diverse paliere ale sistemului de sănătate (cunoaşterea procedurilor necesare a fi efectuate înainte de adresarea către un furnizor de îngrijire medicală, drepturi şi responsabilităţi proprii şi ale instituţiilor/palierelor de adresabilitate etc.). Pe de altă parte, Ghidul pacientului spre sănătate reprezintă un instrument la îndemâna actorilor din sistemul de sănătate care le poate facilita munca în relaţia cu pacienţii în ceea ce priveşte aspectele administrative şi de procedură – informaţia de bază într-un singur loc, posibilitatea de a o pune la dispoziţia pacienţilor rapid, facil şi în funcţie de aria de interes şi adresabilitate a pacientului (medicina de familie, spitalizare etc. – după caz).

Broşura, multiplicată în 5000 de exemplare, este structurată pe 6 capitole: Beneficiarii serviciilor medicale. Ce înseamnă o persoană asigurată și una neasigurată?; Pacientul în raport cu diferitele paliere ale sistemului de sănătate, public sau privat; Pacientul în raport cu serviciile preventive; Reprezentantul pacientului – un concept nou pentru România; Serviciul de Asistență Socială în unitățile spitalicești; Voluntariatul în sănătate, fiecare dintre acestea conţinând informaţii de bază pentru populaţie privind aria tratată de capitolul respectiv precum şi abordarea cât mai facilă din punct de vedere administrativ a palierelor sistemului de sănătate de către pacient – documente necesare a fi prezentate în raport cu furnizorii de servicii medicale, drepturi şi responsabilităţi, clasificarea codurilor de urgenţe etc.

Campania de prezentare şi diseminare a celor 5000 de exemplare a Ghidului pacientului spre sănătate va continua pe tot parcursul lunii septembrie a.c. prin organizarea de către echipa partenerială a unor reuniuni teritoriale, la care sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai cabinetelor medicale şi dispensarelor, farmaciilor, şcolilor şi bibliotecilor din fiecare comună. De asemenea, varianta electronică a Ghidului pacientului spre sănătate va putea fi consultată şi accesând website-urile instituţiilor şi organizaţiilor partenere în realizarea acestui proiect.


Pentru harta ok

Un nou produs A.D.I. Sălaj Plus şi Sălaj Shop:

Sălaj – Experienţa autentică a Transilvaniei – harta turistică

Proiectul Sălaj – Experienţa autentică a Transilvaniei – harta turistică a judeţului, demarat pe parcursul anului 2013, a fost finalizat. Harta aduce, pe lângă identificarea obiectivelor de patrimoniu cultural şi natural ale judeţului, promovarea a două alte categorii inedite a acestora: gastroturismul (ferme familiale, crame tradiţionale, producători individuali etc.) şi safari apicol (stupine ale apicultorilor sălăjeni).

De asemenea, harta propune şi câteva sugestii de trasee turistice în cadrul a 6 categorii tematice (cultural-istorice, ecoturistice, ecumenice, gastronomice, safari apicol şi cele generale) ce reunesc elemente de autenticitate ale patrimoniului cultural şi natural al Sălajului (obiectivele incluse fiind identificate prin coordonate GPS, prezentare, date de contact) precum şi posibiltăţi de cazare şi servire a mesei din judeţ.

Sălaj – Experienţa autentică a Transilvanieiharta turistică, în redactare bilingvă (limba română şi limba engleză), este disponibilă atât în format tipărit cât şi electronic (accesând www.salajplus.ro – link-ul: http://salaj-turism.map2web.eu/). Harta a fost prezentată reprezentanţilor obiectivelor din cuprinsul hărţii, ai agenţiilor de turism, ai hotelurilor, pensiunilor şi unităţilor de servire a mesei din judeţ, luni, 8 septembrie 2014, acestora fiindu-le distribuite câteva exemplare cu titlu gratuit.

Sălaj – Experienţa autentică a Transilvaniei – harta turistică, în format tipărit poate fi achiziţionată de cei interesaţi din magazinul Sălaj Shop cu sediul în P-ţa. 1 Decembrie 1918, Nr. 11, c.6., de luni până vineri între orele 8:00 – 16:00.


Salajul Interaciv sigla

Sălajul Interactiv

Miercuri, 19 martie 2014, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj (ISJ), în prezenţa reprezentanţilor a peste 100 de şcoli şi licee din judeţul Sălaj, ai A.D.I. Sălaj Plus, Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău şi ai ISJ Sălaj a fost lansat proiectul Sălajul Interactiv.

Proiectul a fost preluat ca şi bună practică din regiunea Andaluzia – Spania, în cadrul unui proiect anterior derulat la nivelul judeţului Sălaj în perioada 2010 -2012 – Ruraland – actori ai dezvoltării rurale – finanţat în cadrul programului european Interreg IVC, având ca şi parteneri locali Consiliul Judeţean Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău.
Adaptat realităţilor judeţului, proiectul Sălajul Interactiv se adresează tuturor celor aproximativ 18.000 de tineri – elevi ai claselor V-XII, din toate şcolile şi liceele sălăjene, organizate în jurul a 16 Centre Sălajul Interactiv Explorer, ce reunesc, fiecare dintre acestea, şcoli şi licee din aria geografică de proximitate a unităţilor şcolare respective.
Astfel, proiectul îşi propune ca şi obiective configurarea şi consolidarea identităţii locale şi culturale a tinerilor din judeţul Sălaj, consolidarea sentimentului apartenenţei locale a acestora, aprofundarea cunoştinţelor tinerilor în privinţa aspectelor socio-economice şi culturale locale.
Tinerii sunt invitaţi să se înscrie în proiect pentru desfăşurarea unor activităţi de cunoaştere şi colectare a unor informaţii cu privire la patrimoniul natural, patrimoniul cultural şi cel socio-economic al judeţului Sălaj (proiectul propunând 6 arii de explorare: tradiţii orale – legende şi poveşti locale etc.; istorie şi patrimoniu artistic – arhitectura locală, biserici, castele, conace, cetăţi, ruine romane; sărbători, evenimente, tradiţii, meşteşuguri locale, port popular etc.; ocupaţii tradiţionale şi economia locală azi; geografie şi mediu natural; gastronomia locală) precum şi să se exprime cu privire la acestea, prin diverse mijloace artistice (de asemenea, proiectul propunând peste 6 arii de expresie:eseu, fotografie, desen, reportaj, interviu, altele).
Proiectul se va derula pe parcursul anilor calendaristici 2014/15, prima sesiune de înscrieri a tinerilor în proiect încheindu-se la 30 aprilie a.c.
Sălajul Interactiv este un proiect iniţiat de A.D.I. Sălaj Plus, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, cu sprijinul TenarisSilcotub.

 


Sj Shop

Un proiect al A.D.I. Sălaj Plus – magazinul SĂLAJ SHOP,

a fost lansat duminică, 1 septembrie 2013, la sediul acestuia din P-ţa 1 Decembrie 1918, Nr.11, c.6., în prezenţa reprezentanţilor agenţiilor de turism, ai autorităţilor şi instituţiilor publice şi a celor de cultură, dar şi ai companiilor din judeţul Sălaj.

Iniţiativa reprezintă un proiect în derulare al A.D.I. Sălaj Plus, momentul de deschidere reprezentând o primă etapă în implementarea SĂLAJ SHOP: aproximativ 50 de produse souvenir realizate prin tehnici meşteşugăreşti, produse artizanale în miniatură ori replici în miniatură ale unor obiective turistice ale judeţului Sălaj; Etapele ulterioare de implementare ale proiectului îşi propun diversificarea ofertei de produse: de la cataloage de promovare, hărţi turistice şi tematice până la alte tipologii ale produselor souvenir reprezentative pentru valorizarea, şi sub acest aspect – cel al asocierii unor produse souvenir – a resurselor culturale și naturale ale Sălajului.
În această etapă, derulată pe parcursul a câtorva luni, au fost cooptaţi meşteri populari sălăjeni, produsele prezentate aparţinând unor tipologii diverse ca: ţesături şi cusătorie tradiţională, sculptură şi crestături în lemn, împletituri din nuiele, clopărit, replici istorice, publicul putând să descopere de la semne de carte ce poartă motive tradiţionale locale până la miniaturi sculptate în lemn ale porţilor sălăjene de la Fildu, de la replicile în miniatură ale statuetelor descoperite în Complexul Arheologic Porolissum până la murune în miniatură ori replici ale amfiteatrului ori ale Porţii Praetoria – Porolissum.
Astfel, proiectul Sălaj Shop îşi propune, pe de o parte, să facă mai accesibile către publicul interesat arta, munca şi produsele artizanilor sălăjeni asociindu-le unor produse souvenir ori de utilitate practică, promovării acestei resurse a judeţului Sălaj, contribuind astfel la creşterea atractivităţii sale, dar şi încurajării dinamizării spiritului antreprenorial – prin deschiderea a încă unui canal de comercializare a produselor şi resurselor satelor sălăjene.
Cele aproximativ 50 de produse oferite publicului în această etapă a proiectului au preţuri cuprinse între 4 şi 250 lei, o vizualizare şi descriere a acestora putând fi realizată prin consultarea versiunii electronice
(disponibilă pe www.salajplus.ro/salajshop), într-un catalog de prezentare a acestora, atât în limba română cât şi în limba engleză, precum şi la sediul Sălaj Shop (P-ţa 1 Decembrie 1918, Nr.11, c.6., de luni până vineri între orele 8:00 – 16:00), începând cu 2 septembrie 2013. Sălaj Shop se adresează prin oferta sa potenţialilor turişti, companiilor şi actorilor sociali ai judeţului, precum şi publicului larg interesat.

Sălaj Shop este o iniţiativă a A.D.I. Sălaj Plus, realizată în această etapă a sa, cu sprijinul membrilor asociaţi – Judeţul Sălaj (prin Consiliul judeţean), comunele Bălan, Crasna şi Mirşid, precum şi al companiei Tenaris Silcotub.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Sălaj Plus, este o organizaţie ce reprezintă asocierea Judeţului Sălaj (prin Consiliul judeţean) cu trei comune reprezentative ale judeţului pentru ceea ce înseamnă patrimoniul cultural ori istoric pe care îl deţin: Comuna Mirşid, Comuna Bălan şi Comuna Crasna. A.D.I. Sălaj Plus acționează ca platformă de cooperare şi promovare pe plan intern (local şi naţional) şi internaţional, misiunea A.D.I. Sălaj Plus fiind aceea de ameliorare a gradului de atractivitate teritorială a judeţului Sălaj. Mai multe detalii despre misiunea, obiectivele și proiectele noastre: www.salajplus.ro